TAND OCH MUNHÄLSA

Tala, tugga, känna, smaka, skratta, äta och pussas är bara några av munnens funktioner. Mår inte munnen bra är det som att ständigt gå runt med skoskav.

Det är viktigt att vi tar hand om våra tänder och skyddar dem, för att förebygga framtida problem.  Fluor / vila / vatten – det är nyckelord för god mun- och tandhälsa.

Vi vill att du som kund hos oss ska få ta del av vår visdom och tandfilosofi för att förebygga vanliga besvär som förekommer i munhålan.

VAD ÄR FLUOR
När du äter eller dricker olika saker som innehåller socker bildar bakterierna på tandytan en syra som kan ge hål i tänderna – karies. Fluor kan reparera ytliga kariesskador och förhindra att nya uppstår. Fluor i rätt dos har en god effekt för vår munhälsa, fluormängden ska därför anpassas efter ålder och behov. För att få kariesförebyggande effekt måste man därför tillföra fluor kontinuerligt till tandytan. Fluorsköljning har bäst effekt. VI berättar gärna vilken sort och hur ofta du behöver fluor.

ATT VÄLJA RÄTT TANDKRÄM
Har du inga besvär med din mun eller dina tänder spelar det inte så stor roll vilken typ av tandkräm du använder, bara det innehåller tillräckligt med fluor och inte har stora slipande partiklar samt det viktigaste för många – smakar gott!

Har du problem med sköra slemhinnor, blåsor i munnen eller lider av ilningar i så finns det specialla tandkrämer som kan lindra dina besvär. Det kan även vara aktuellt med att besöka tandhygienisten om du har mycket missfärgningar på tänderna för att putsa upp dina

tänder. Prata gärna med oss så rekommenderar vi en tandkräm efter dina behov.

Fluor hjälper till att göra tanden starkare och kan även reparera små skador. Risken för hål minskar. För att undvika hål i tänderna är det bra att borsta med fluortandkräm två gånger om dagen.

TANDTRÅD, MELLANRUMSTANDBORSTAR OCH TANDSTICKOR
Att använda sig av till exempel tandtråd en gång om dagen, gärna på kvällen innan du går och lägger dig är viktigt för att förebygga uppkomst av tandköttsinflammation, tandlossning eller karies. Rengöring mellan tänderna är nödvändigt då den vanliga tandborsten inte kommer åt mellan tänderna.

HAR DU TANDSTÄLLNING ELLER TANDBRYGGA?
Om du har tandställning, tandbrygga eller implantat är det extra viktigt att att hålla rent i munnen, då det lättare fastnar matrester som kan vara svåra att komma åt. Du kan behöva använda dig av speciella små borstar eller ”luddiga trådar” för att göra rent under tandställningen/implantat eller tandbrygga. Det kan även vara viktigt att skölja munnen med fluor för att ge lite extra skydd.


Känsliga tänder

Läs mer här >>

Tandlossning

Läs mer här >>

Frätskador

Läs mer här >>

Tandborstning

Läs mer här >>

HUR OFTA SKA MAN ANVÄNDA TANDTRÅD?


Att använda sig av till exempel tandtråd en gång om dagen, gärna på kvällen innan du går och lägger dig är viktigt för att förebygga uppkomst av tandköttsinflammation, tandlossning eller karies. Rengöring mellan tänderna är nödvändigt då den vanliga tandborsten inte kommer åt mellan tänderna.


LÄS MER

LIDER DU AV ILNINGAR
I TÄNDERNA?


Känsliga tänder kan bero på många olika saker. Ilar det i tänderna när du äter glass eller dricker kallt? Det kan bero på att du har borstat tänderna för hårt. Då kan tandköttet irriteras så att tandhalsarna blottas. Tandens rot är känslig, den har nämligen inte någon skyddande emalj. Mjuk tandborstning, rätt tandkräm och floursköljning kan hjälpa, prova dig fram. Hjälper inte det, hör av dig till oss och boka en tid för undersökning.


LÄS MER

HUR PÅVERKAR KOSTEN
MINA TÄNDER?


Till skillnad från när du får hål i tänderna är det inte bakterier som orsakar frätskador. En frätskada innebär att tandens yttersta skikt, emaljen, är sliten och har lösts upp av något surt ämne. Det kan till exempel komma av att du har ätit och druckit mycket sura livsmedel som exempelvis juice eller läsk. Till slut har du ingen emalj kvar och det inre skiktet i tanden, dentin, löses upp ännu fortare eftersom det inte är lika hårt som emaljen.


LÄS MER