FRÄTSKADOR

Till skillnad från när du får hål i tänderna är det inte bakterier som orsakar frätskador. En frätskada innebär att tandens yttersta skikt, emaljen, är sliten och har lösts upp av något surt ämne. Det kan till exempel komma av att du har ätit och druckit mycket sura livsmedel som exempelvis juice eller läsk. Till slut har du ingen emalj kvar och det inre skiktet i tanden, dentin, löses upp ännu fortare eftersom det inte är lika hårt som emaljen.

En annan orsak kan vara någon sjukdom som gör att man ofta kräks eller får sura uppstötningar, vilket kan påverka tänderna. Även vissa arbetsmiljöer kan innehålla sura ämnen som kan orsaka frätskador.

Du själv kan aldrig reparera en frätskada (erosion) men du kan förändra din livsstil och minska på intag av sura produkter som fräter bort emaljen. Fluorsköljning är bra, gärna två gånger om dagen eftersom fluoret stärker tänderna och minskar på så vis den sura produktens påverkan.

KOLLA PH VÄRDET
pH- värde mäter surhet, mat och dryck som har ett pH-värde lägre än 5,5 kan skada emaljen och orsaka frätskador.
Saliven hjälper till att skydda mot frätskador, risken att drabbas av frätskador ökar om du lider av muntorrhet. Frätskador utvecklas under en längre tid, det är svårt att upptäcka själv. Emaljen på tanden blir matt, tandens form och färg förändras. När emaljen fräts bort kan ilningar i tänder vara ett första tecken på frätskador men du kan ha frätskador utan symtom.

FÖREBYGGA FRÄTSKADOR
Det finns mycket du själv kan göra för att undvika frätskador, emaljen som en gång har slitits ner kan aldrig komma tillbaka men om du förändrar dina vanor i tid kan förloppet stanna av. Drick endast stilla vatten utan smak mellan måltiderna- Du kan tugga xylitol tuggummi som snabbare neutraliserar syrorna i munnen. (bör undvikas om du har problem med käkleden eller käkmusklerna). Kan du inte själv hitta orsaken till dina erosioner? Kontakta oss för en utredning.

Vänta minst 30 min efter du ätit/druckit något surt innan du borstar tänderna. Ät eller drick de sura livsmedlen snabbt- syreangreppet på tänderna blir då kortare,Använd tandkräm med lite slipmedel och en mjuk tandborste. skölj munnen 2 gånger /dag med 0,2% Fluorsköljning


VÅRA BEHANDLINGAR

Se vårt utbud av olika behandlingar. Alla behandlingar utförs av professionella medarbetare.


BEHANDLINGAR

BOKA EN TID

Boka din tid när det passar dig. Är det akut är det alltid bättre att ringa till oss så planerar vi in ditt besök.


BOKA TID

Vi på Tandvis

Välkommen att träffa oss på Tandvis. Vi tar hand om dig på bästa sätt.


se vår personal